Pengenalan
•Gout merupakan satu bentuk artritis yang akut menyebabkan kesakitan teruk dan bengkak pada bahagian sendi. Ia disebabkan oleh pengumpulan asid urik yang tinggi di dalam badan.
•Asid urik terbentuk daripada pemecahan purin yang terdapat dalam kebanyakan tisu manusia dan makanan. Kebiasaannya, purin larut di dalam darah dan dikumuhkan di dalam air kencing. Pengambilan diet yang tinggi kandungan purin mungkin merupakan salah satu sebab peningkatan asid urik di dalam darah.
•Sumber protein dalam diet terutamanya daging merah dan makanan laut, mengandungi purin yang boleh meningkatkan risiko pembentukan gout.
Pengurusan Pemakanan Pesakit Gout
Sekiranya anda menghidapi gout, anda mungkin perlu mengurangkan pengambilan makanan yang tinggi kandungan purin. Saranan bagi pengambilan makanan yang tinggi kandungan purin adalah di antara 100-150 mg/ hari. Makanan dibahagikan kepada 3 kumpulan dalam pengurusan penyakit ini iaitu :
•Tinggi kandungan purin : Makanan dalam kumpulan ini perlu dielakkan
•Sederhana kandungan purin : Makanan dalam kumpulan ini perlu dihadkan
•Rendah kandungan purin : Makanan yang boleh diambil mengikut
Kumpulan Makanan
TINGGI PURIN(150-825mg purin/ 100g makanan)- makanan perlu dielak :
Makanan Berprotein - Ikan bilis, sardin, hati, ginjal lembu, otak, ikan makeral
Sup - Ekstrak daging
Lain-lain - Yis, minuman beralkohol terutama bir (Hadkan 1 minuman sebanyak 3 kali seminggu)
SEDERHANA PURIN(50-150mg purin/100g makanan)- Makanan yang perlu diambil sederhana
Bijirin dan Produk Bijirin - Roti bijirin penuh, oat, bran gandum : *Hadkan 2/3 cawan sehari
Sayur-sayuran - Asparagus, kekacang, cendawan, bayam, kobis bunga :
*Hadkan ½ cawan sehari
Makanan Berprotein - Ikan, ayam, daging, makanan laut, kekacang, lentil ( kacang dal, kacang peas)
*Ambil 2-3 hidangan sehari mengikut Panduan Diet Malaysia
Sup - Sup daging
RENDAH PURIN(0-50mg purin/ 100g makanan)- Makanan yang diambil mengikut keperluan normal
Bijirin dan Produk Bijirin - Roti, nasi, bihun, kueteow, biskut
Buah-buahan - Semua jenis buah dan jus buah
Sayur-sayuran - Kebanyakan sayuran
Makanan Berprotein - Susu dan produk tenusu, telur dan keju
Lemak dan Minyak - Semua jenis (ambil secara sederhana)
Sup - Sup sayur
Lain-lain - Minum 6-8 gelas sehari. ELAKKAN pengambilan gula, sirap, gula-gula, teh, kopi, coklat dan kastad
rujukan : Portal kementerian kesihatan malaysia
DCLsuccess.blogspot.com - Laman Fazz
DCLsuccess.blogspot.com memberikan info berkenaan produk kesihatan DCL. Mari merialisasikan impian anda di DCLsuccess . Terima kasih
0 comments:
Post a Comment