DCLsuccess.blogspot.com - Laman Fazz

DCLsuccess.blogspot.com memberikan info berkenaan produk kesihatan DCL. Mari merialisasikan impian anda di DCLsuccess . Terima kasih

Pengurusan Pemakanan Untuk Pesakit Diabetis Mellitus

Objektif pengurusan pemakanan;

•Untuk mengekalkan paras gula pada tahap yang normal
•Untuk mengurangkan paras kolesterol dalam darah
•Untuk mengelakkan komplikasi diabetis

Terdapat tiga kumpulan makanan dalam pengurusan pemakanan untuk pesakit diabetis mellitus:

•Kumpulan 1 : Makanan yang perlu dielakkan
•Kumpulan 2 : Makanan yang diambil mengikut sukatan
•Kumpulan 3 : Makanan yang boleh diambil secara bebas

Kumpulan 1 : Makanan yang perlu dielakkan

Semua jenis gula: gula putih, gula perang, gula melaka, gula batu, madu
•Minuman manis: minuman berkarbonat / bergas, kordial, sirap
•Sapuan : jem, kaya, marmalad (jem limau)
•Gula-gula, kuih manis, kek, coklat.
•Ais krim, susu pekat manis, dadih/yogurt manis, lassi manis.
•Pencuci mulut : buah dalam tin yang ditambah sirap, agar-agar, jeli.

Kumpulan 2 : Makanan yang diambil mengikut sukatan

Item Makanan

Bijirin dan hasil bijirin

•Nasi
•Roti/ biskut/ kuih yang tidak manis
•Pasta/ makaroni/ spageti
•Mee / Mee Hoon/ Kuew Teow / Laksa
•Capati / Roti Canai / Tosai
•Ubi kentang/ ubi kayu/ keladi/ keledek

Kekacang

•Kacang tanah, Kacang hijau, Kacang merah, Kacang soya, Dhal

Susu dan hasil susu

•Susu segar
•Susu penuh krim
•Susu rendah lemak
•Susu tanpa lemak
•Susu sejat
•Low Fat Yogurt
•Keju

Buah-buahan

•Epal / limau / lai/ pir
•Pisang
•Mangga / belimbing
•Langsat / longan/ anggur
•Rambutan/ laici
•Betik / nenas / tembikai
•Nangka / Cempedak



Kumpulan 3: Makanan yang boleh diambil secara bebas

•Semua jenis sayur-sayuran: bayam, pasli, kalian, kobis, sawi, terung, kacang panjang, tomato, timun dan lain-lain. Sayur-sayuran berkanji seperti lobak merah,lobak putih, labu, boleh diambil mengikut sukatan.
•Semua minuman tanpa gula : teh Cina, air kosong, barli tanpa gula, kopi dan teh tanpa gula.

•Rempah-ratus dan herba : serbuk cili, serbuk kari, kayu manis, bunga cengkih, ketumbar, halia,serai, jintan, lada hitam, asam jawa , kunyit.

•Semua daging tanpa lemak, ayam tanpa kulit dan lemak, tauhu, telur (2-3 biji / minggu), ikan, ikan bilis tanpa kepala dan perut. Makanan ini tidak akan meningkatkan paras gula tetapi boleh mempengaruhi paras kolesterol dan tekanan darah seseorang jika diambil secara berlebihan.

Rujukan : Portal Kementerian Kesihatan Malaysia

0 comments:

 
Apa itu Produk Asas 5P? Ketahuinya disini >>>